TR EN

Basınçlı Kaplar

Basit Basınçlı Kaplar Ürün Grubuna İlişkin Genel Bilgiler

Mevzuatın Kapsamı:

Basit Basınçlı Kaplar Yönetmeliği (2014/29/AB), aşağıdaki özelliklere sahip seri olarak imal edilen basit basınçlı kapları kapsar:

a) Kaynaklı, 0,5 bar’dan daha yüksek iç basınca tabi tutulması amaçlanan, hava ve azot gazı içeren ve yakma amacı dışında kullanılan kaplar.

b) Alaşımsız çelikten veya alaşımsız alüminyumdan veya yaşlandıkça sertleşmeyen alüminyum alaşımından yapılmış olan, basınç altında kabın direncine katkıda bulunan parçalar ve donanımlar.

c) Dışa doğru bombeleşerek kapatılmış, dairesel kesitli ve/veya düz uçları silindirik olan kısımla aynı eksen etrafında dönen silindirik bölümden veya iki bombeli ucu aynı eksen etrafında dönen bir silindirik bölümün herhangi birinden yapılan kap.

ç) Kabın azami çalışma basıncı 30 bar’dan fazla ve bu basınç ile kabın kapasitesi (PS x V’nin çarpımı) 10.000 bar × litreden fazla olmayan kaplar.

d) Asgari çalışma sıcaklığı –50°C’den düşük; azami çalışma sıcaklığı ise çelik için 300°C’den, alüminyum veya alüminyum alaşımlı kaplar için 100°C’den fazla olmayan kaplar.

Temel güvenlik gerekleri:

PS x V çarpımı 50 bar x litreyi geçen kaplar, Yönetmeliğin Ek-1’de belirtilen temel güvenlik gerekliliklerini yerine getirir. PS x V çarpımı 50 bar x litre veya daha az olan kaplar, genel kabul görmüş mühendislik ilkelerine uygun olarak tasarımlanır ve imal edilir.

Mevzuatın gerektirdiği uygunluk işareti:

CE işareti

Mevzuatın gerektirdiği uygunluk değerlendirme prosedürü:

Uygunluk değerlendirme prosedürü, uygunluk değerlendirme kuruluşları arasından seçilen onaylanmış kuruluşlar tarafından Yönetmelik ekinde verilen modül ve gerekliklerine göre yapılmaktadır. Ürünler, imalatçı tarafından hazırlanan AB Uygunluk Beyanı ile piyasaya arz edilmektedir.

Mevzuatın yürürlük tarihi:

03.11.2016

Basınçlı Ekipmanlar Ürün Grubuna İlişkin Genel Bilgiler

Mevzuatın Kapsamı:

Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği (2014/68/AB), maksimum izin verilebilen PS basıncı 0,5 bar’dan daha büyük olan basınçlı ekipmanların ve donanımların tasarımı, imalatı ve uygunluk değerlendirme işlemlerini kapsar.

Temel güvenlik gerekleri:

Basınçlı ekipman, mantıklı öngörülebilir şartlarda veya imalatçının kullanım talimatlarına uygun bir şekilde hizmete sokulduğunda, güvenliğini sağlayacak şekilde tasarımlanır, imal edilir, kontrol edilir ve kurulur. İmalatçı, en uygun çözümü seçerken, aşağıda bildirilen şartları sırasıyla uygular:

- Uygulanabildiği oranda tehlikeleri yok eder veya azaltır.

- Giderilemeyen  tehlikelere karşı uygun koruma tedbirleri alır.

- Gerektiğinde, kullanıcıları tehlikelere karşı bilgilendirilir ve kurma ya da kullanım sırasında bu riskleri azaltmak için özel tedbirlerin alınması hususunu belirtir.

Yanlış kullanım olasılığı varsa veya açıkça bu durum öngörülebiliyorsa basınçlı ekipman bu yanlış kullanımdan doğacak tehlikeyi önleyecek şekilde tasarımlanmak zorundadır veya bu mümkün değilse basınçlı ekipmanın bu şekilde kullanılamayacağına ilişkin uygun uyarıları verir.

Mevzuatın gerektirdiği uygunluk işareti:

CE işareti

Mevzuatın gerektirdiği uygunluk değerlendirme prosedürü:

Basınçlı ekipmana uygulanacak uygunluk değerlendirmesi prosedürleri, Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliğinde (2014/68/AB) belirtilen ekipmanın sınıflandırıldığı kategori ve Yönetmelik Ekinde belirlenen prosedürlere göre yapılır.

Basınçlı ekipman, sınıflandırıldığı kategori için belirlenenler arasında imalatçı tarafından seçilebilecek uygunluk değerlendirme prosedürlerinden birine tabi tutulur. İmalatçı, mevcut ise daha yüksek bir kategoriye uygulanan prosedürlerden birini uygulamayı da tercih edebilir.

Uygunluk değerlendirme prosedürü kalibrasyon, test, belgelendirme ve muayene dâhil olmak üzere uygunluk değerlendirme faaliyetlerini gerçekleştiren uygunluk değerlendirme kuruluşları arasından seçilen onaylanmış kuruluşlar, tanınmış üçüncü taraf kuruluşları ve kullanıcı denetmenleri ile yürütülmektedir.

Ürünler, imalatçı tarafından hazırlanan AB Uygunluk Beyanı ile piyasaya arz edilmektedir.

Mevzuatın yürürlük tarihi:

03.03.2018