Biosidal Ürünler
BİYOSİDAL ÜRÜNLER YÖNETMELİĞİ
Mevzuatın Kapsamı: Bu Yönetmelik; Biyosidal ürünlerin piyasaya arz edilmeden önce insan, hayvan ve çevre sağlığı ile ilgili riskleri değerlendirebilecek şekilde üretimi ve ithali ile ruhsatlandırılmasına ve tescil edilmesine, piyasaya arz edilmesine, ambalajlanmasına, etiketlenmesine, sınıflandırılmasına, denetlenmesine ve biyosidal ürünlerle ilgili diğer hususlara ilişkin usul ve esasları belirlemektir. Bunun dışında Ek-V’te (Biyosidal Ürün Tipleri ve Bunların Tanımları (Ürün tipi 1 ve 19 hariç)) belirtilen ürünlerin ve bu ürünlerin aktif maddelerinin üretim, ithalat ve piyasaya arzı ile ilgili faaliyet gösteren veya ruhsat verilmiş olan gerçek ve tüzel kişileri kapsar. Mevzuat gereği ürünlere envanter kaydı, tescil ve ruhsat belgesi düzenlenir.
Temel güvenlik gerekleri: Envanter kaydı, tescil ve ruhsat belgesi alınabilmesi için Mevzuat hükümlerinde belirtilen hususlara uyulması gerekmektedir.
Mevzuatın gerektirdiği uygunluk işareti: Bulunmamaktadır.
Mevzuatın gerektirdiği uygunluk değerlendirme prosedürü: Başvuru dosyasının bu Yönetmelik hükümlerine göre eksiksiz olup olmadığı kontrol edilir. Dosyanın eksik olması hâlinde, başvuru sahibine yazılı olarak eksiklikleri bildirilir ve eksikliğin niteliğine göre makul bir süre verilir. Bu süre dolduktan sonra eksikliğin giderilmemesi hâlinde başvuru reddedilir. Değerlendirme sonucu eksiksiz olduğu tespit edilen dosyalar değerlendirmeye alınır. Mevzuat gereği ürünlere envanter kaydı, tescil ve ruhsat belgesi düzenlenir.
Mevzuatın yürürlük tarihi: 31 Aralık 2009/27449 (4. Mükerrer)
AKTİF MADDE İÇERMEYEN BİYOSİDAL ÜRÜNLER TEBLİĞİ
Mevzuatın Kapsamı: Bu Tebliğ; halk sağlığı alanında biyosidal amaçlı kullanılan ancak Biyosidal Ürünler Yönetmeliği kapsamına girmeyen bütün madde, müstahzar, eşyayı; bunların imalatçı ve ithalatçılarını kapsar.
Temel güvenlik gerekleri: Aktif Madde İçermeyen Biyosidal Ürünler Bildirim Kayıt Belgesi düzenlenebilmesi için Tebliğ hükümlerinde belirtilen hususlara uyulması gerekmektedir.
Mevzuatın gerektirdiği uygunluk işareti: Bulunmamaktadır.
Mevzuatın gerektirdiği uygunluk değerlendirme prosedürü: Üreticiler veya ithalatçılar Ek-1’de yer alan bildirim formu ile her ürün çeşidine ait etiket örneklerini, ürün piyasaya arz edilmeden önce elektronik ortamda hazırlayarak Kuruma bildirmek zorundadır. Kurum tarafından kayıt belgesinin düzenlenmesi ile bildirim yapılmış olur. Bildirim formunun bir örneği üretici tarafından muhafaza edilir. Bildirimde bulunan üreticilere, Kurum tarafından Aktif Madde İçermeyen Biyosidal Ürünler Bildirim Kayıt Belgesi düzenlenerek kayıt numarası verilir.
Mevzuatın yürürlük tarihi: 2 Ağustos 2013/28736
BİYOSİDAL ÜRÜNLE İŞLENMİŞ EŞYALAR TEBLİĞİ
Mevzuatın Kapsamı: Bu Tebliğ; bir veya birden fazla biyosidal ürünle işleme tabi tutulan ya da bir veya birden fazla biyosidal ürünü kasten içeren, biyosidal özelliği veya biyosidal işlevi olduğu iddia edilen madde, karışım ya da eşyaları kapsar.
Temel güvenlik gerekleri: Biyosidal Ürünle İşlenmiş Eşyalar kapsamında teknik dosya hazırlanabilmesi için Biyosidal Ürünle İşlenmiş Eşyalar Tebliği hükümlerinde belirtilen hususlara uyulması gerekmektedir.
Mevzuatın gerektirdiği uygunluk işareti: Bulunmamaktadır.
Mevzuatın gerektirdiği uygunluk değerlendirme prosedürü: İmalatçılar veya ithalatçılar, piyasaya arz edecekleri işlenmiş eşyalara ilişkin olarak; Tebliğin Sınıflandırma, Etiketleme ve Ambalajlama Başlıklı 6 ıncı maddesi, Teknik Dosya başlıklı 9 uncu maddesi ve Analizler Başlıklı 11 inci maddesi hükümlerine göre düzenlenen analiz raporlarını içeren bir teknik dosya hazırlar ve piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri kapsamında Bakanlık tarafından talep edilmesi halinde veya Bakanlık tarafından görevlendirilen denetçilerin denetim esnasında talep etmeleri halinde, teknik dosya ve/veya diğer bilgi ve belgeleri Bakanlığa veya denetçiye sunarlar.
Mevzuatın yürürlük tarihi: 13 Mayıs 2018/30420