Çevrenin Korunması
Katı Yakıt Ürün Grubuna İlişkin Genel Bilgiler
Mevzuat Adı:
13 Ocak 2005 tarih ve 25699 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği”
Mevzuatın Kapsamı (Bir iki cümlelik özet anlatım):
Bu Yönetmelik; ısınmada kullanılacak yakma tesislerinin özelliklerini ve işletilme esaslarını, yakma tesislerinde kullanılacak katı, sıvı ve gaz yakıtların kalite kriterlerini ve uyulması gerekli emisyon sınırlarını kapsar.
Temel güvenlik gerekleri (Bir iki cümlelik özet anlatım):
Isınma amaçlı kullanılan yakma tesislerinden kaynaklanan is, duman, toz, gaz, buhar ve aerosol halinde dış havaya atılan kirleticilerin, hava kalitesi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla ürünlerin Yönetmelikte belirtilen özelliklere uyması temel güvenlik gerekleridir.
Mevzuatın gerektirdiği uygunluk işareti:
Mevzuatın gerektirdiği belirli bir uygunluk işareti bulunmamaktadır. Ancak torbalanarak piyasaya sunulan ürünlerin torbaları üzerinde, Yönetmeliğin Ek-6, Ek-7, Ek-8 ve Ek-9’unda bulunan etiketlerin bulunması zorunludur.
Mevzuatın gerektirdiği uygunluk değerlendirme prosedürü (Bir iki cümlelik özet anlatım):
Denetlenecek katı yakıtlar, ithal edilmesi, üretilmesi, depolanması, torbalanması, dağıtılması veya satılması sırasında öncelikle belge kontrolüne tabi tutulmakta, daha sonra üründen numune alınıp akredite olan bir laboratuvara gönderilerek uygunluk olarak denetlenmektedir.
Mevzuatın yürürlük tarihi:
Yönetmelik, 01.04.2005 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkında Yönetmelik
Mevzuatın Kapsamı:
Bu Yönetmelik, Ek-1/A ve EK-2/A'da sayılan (büyük ev eşyaları, küçük ev aletleri, bilişim ve telekomünikasyon ekipmanları, tüketici ekipmanları, aydınlatma ekipmanları, elektrikli ve elektronik aletler, oyuncaklar, eğlence ve spor ekipmanları, tıbbi cihazlar, izleme ve kontrol aletleri, otomatlar, sıcaklık değişim ekipmanları, ekranlar, monitörler, ve 100 cm²'den büyük yüzeyi olan ekrana sahip ekipmanlar, lambalar, bilişim ve telekomünikasyon ekipmanları vb.) kategorilere dahil olan elektrikli ve elektronik eşyaları kapsar.
Temel güvenlik gerekleri:
Döngüsel ekonomi ve kaynak verimliliği ilkeleri esas alınarak atık elektrikli ve elektronik eşyaların oluşumunun önlenmesine, önlenemediği durumlarda oluşan atık elektrikli ve elektronik eşyaların ayrı toplanmasına ve bertaraf edilecek atık elektrikli ve elektronik eşyaların miktarının azaltılması için yeniden kullanıma hazırlama, geri dönüşüm, geri kazanım yöntem ve hedeflerinin belirlenmesine, atık elektrikli ve elektronik eşyaların sıfır atık yönetim sistemi dâhil belirli bir yönetim sistemi içinde çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde yönetilmesi için güvenlik gerekleri içerir.
Mevzuatın gerektirdiği uygunluk işareti:
Uygunluk işareti gerekmemektedir.
Mevzuatın yürürlük tarihi:
Yönetmelik, 01.02.2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Elektrikli ve Elektronik Eşyalarda Bazı Zararlı Maddelerin Kullanımının Kısıtlanmasına İlişkin Yönetmelik
Mevzuatın Kapsamı:
Bu Yönetmelik, Ek-1'de belirtilen (büyük ev eşyaları, küçük ev aletleri, bilişim ve telekomünikasyon ekipmanları, tüketici ekipmanları, aydınlatma ekipmanları, elektrikli ve elektronik aletler, oyuncaklar, eğlence ve spor ekipmanları, tıbbi cihazlar, endüstriyel izleme ve kontrol aletleri de dahil olmak üzere izleme ve kontrol aletleri, otomatik dağıtıcılar, sayılan kategorilerin hiçbiri tarafından kapsanmayan diğer elektrikli ve elektronik eşya) kategorilere dahil olan elektrikli ve elektronik eşyaları kapsar.
Temel güvenlik gerekleri:
Atık elektrikli ve elektronik eşyaların çevreye duyarlı geri kazanımının ve bertarafının sağlanması da dâhil olmak üzere insan sağlığının ve çevrenin korunmasına katkıda bulunmak amacıyla elektrikli ve elektronik eşyalarda zararlı maddelerin kullanımının kısıtlanması için güvenlik gereklerini içerir.
Mevzuatın gerektirdiği uygunluk işareti:
CE İşareti
Mevzuatın yürürlük tarihi:
Yönetmelik, istisna hükümleri hariç, 01.02.2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir.