Oyuncaklar
Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği'ne İlişkin Genel Bilgiler
Mevzuatın Kapsamı: Bu Yönetmelik; özellikle oyunda kullanımının amaçlanmasına veya oyun amaçlı tasarlanmasına bakılmaksızın 14 yaş altı çocuklar tarafından oyunlarda kullanılan ürünleri kapsar. Ek-1’de listelenen ürünler bu Yönetmelik kapsamında oyuncak olarak kabul edilmez. Yönetmelik, halkın kullanımına yönelik oyun alanı ekipmanı, madeni para ile çalışsın veya çalışmasın halkın kullanımına yönelik otomatik oyun makineleri, içten yanmalı motorlu oyuncak vasıtalar, oyuncak buhar makineleri, sapan ve mancınıklara uygulanmaz.
Temel güvenlik gerekleri: (1) Bakanlık oyuncakların, ikinci fıkrada yer alan genel güvenlik gerekleri ile ek-2’de belirtilen özel güvenlik gerekleri dahil olmak üzere, temel güvenlik gereklerine uygunluk sağlamadığı taktirde piyasaya arz edilmemesi için gerekli tüm önlemleri alır. (2) Oyuncaklar, içerdikleri kimyasallar da dahil olmak üzere, çocukların davranışları göz önünde bulundurulduğunda ve amaçlandığı veya öngörüldüğü şekilde kullanıldığında, kullanıcının veya üçüncü tarafların sağlığını veya güvenliğini tehlikeye atamaz. Özellikle 36 aydan küçük çocuklar veya diğer belirtilen yaş grupları tarafından kullanıma yönelik oyuncaklarda, kullanıcıların ve uygun olduğu durumlarda gözetmenlerinin yetenekleri göz önüne alınmalıdır. 12 nci maddenin ikinci fıkrası uyarınca konulan etiketler ve oyuncaklarla birlikte verilen kullanım talimatları, oyuncağın kullanılmasının içerdiği var olan tehlike ve zarar riskleri ile bu tehlike ve risklerden kaçınma yollarına ilişkin, kullanıcıların veya gözetmenlerinin dikkatini çekecek şekilde olmalıdır. (3) Piyasaya arz edilen oyuncaklar, öngörülen ve normal kullanım süreleri boyunca temel güvenlik gereklerine uygun olmalıdır.
Mevzuatın gerektirdiği uygunluk işareti: İmalatçılar “CE” işaretini oyuncağa koymakla yükümlüdür.
Mevzuatın gerektirdiği uygunluk değerlendirme prosedürü: İmalatçı; imal ettiği oyuncağın ilgili mevzuatındaki tüm gereklilikleri karşılayıp karşılamadığına ilişkin uygunluk değerlendirmesini, “Uygunluk Değerlendirme Yöntemleri Yönetmeliği”nde yer alan “Modül A- Üretimin Dahili Kontrolü” veya ihtiyaç duyulması halinde AB Tip İncelemesi ile birlikte “Modül C - Üretimin Dahili Kontrolüne Dayalı Tipe Uygunluk” yöntemine göre yapar ve uygun olduğu kanıtlanan ürüne ilişkin AB Uygunluk Beyanını hazırlayarak uygunluk işaretini (CE işareti) ürünü piyasaya arz etmeden önce ürüne iliştirir.
Mevzuatın yürürlük tarihi: 4/4/2017
Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği ile İlgili Uyumlaştırılmış Standartlara Dair Tebliğ'e İlişkin Genel Bilgiler
Mevzuatın Kapsamı: Oyuncakların Güvenliği Hakkındaki 18/6/2009 tarihli ve 2009/48/EC sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konsey Direktifi ile ilgili uyumlaştırılmış Avrupa Birliği standartlarının listesi esas alınarak Türk Standartları Enstitüsü tarafından uyumlaştırılmış standartların adları ve referans numaralarına ilişkin liste Yönetmelik ekinde verilmiştir.
Temel gereklilikler: Oyuncak Güvenliği Yönetmeliğinin 14 üncü maddesine göre oyuncak güvenliğine ilişkin uyumlaştırılmış standartlar ve referans numaraları belirlenmektedir.
Mevzuatın gerektirdiği uygunluk değerlendirme prosedürü: Avrupa Birliği Resmî Gazetesi’nde referans numaraları yayımlanan uyumlaştırılmış standartlara veya bunlara karşılık gelen Uyumlaştırılmış Türk Standartlarına veya bunların ilgili bölümlerine uygun olan oyuncakların, söz konusu standartlar veya bunların ilgili bölümlerince kapsanan Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği’nin 11 inci maddesi ve ek-2’de düzenlenen gereklere uygun olduğu kabul edilir.
Mevzuatın yürürlük tarihi: 4/4/2017