TR EN

Tekstil Ürünleri

Tekstil Elyaf İsimleri ve Tekstil Ürünlerinin Elyaf Kompozisyonlarıyla İlgili Etiketleme ve İşaretleme Hakkındaki Yönetmelik'e İlişkin Genel Bilgiler

Mevzuatın Kapsamı: Yönetmelik kapsam maddesinde belirtilen tekstil ürünlerinin etiketlenmesi ve işaretlenmesini düzenlemektedir. Ayrıca Yönetmeliğin ek-5’inde “Etiketlenmesi ve İşaretlenmesi Zorunlu Olmayan Tekstil Ürünleri” sayılmaktadır.

Temel güvenlik gerekleri: Piyasaya arz edilen tekstil ürünleri, Yönetmelik uyarınca elyaf kompozisyonlarını belirtecek şekilde etiketlenir veya işaretlenir. Tekstil ürünlerinin etiketlenmesi ve işaretlenmesi kalıcı, kolay okunabilir, görülebilir ve ulaşılabilir şekilde yapılır ve etiketler sağlam bir şekilde iliştirilir.

Mevzuatın gerektirdiği uygunluk değerlendirme prosedürü: Tekstil ürünleri piyasaya arz edildiğinde ilgili üretici, etiket veya işaretlemenin yapılması ile bunların içerdiği bilgilerin doğruluğunu sağlamak zorundadır. Dağıtıcı, piyasada bulundurulan tekstil ürünlerinin bu Yönetmelikte öngörülen uygun etiketleme veya işaretlemeyi taşımasını sağlamak zorundadır. Üretici ve dağıtıcı, piyasaya arz edilen tekstil ürünleri ile birlikte sağlanan herhangi bir bilginin, bu Yönetmelikle düzenlenen tekstil elyaf isimleri ve elyaf kompozisyonları tanımları ile karıştırılmamasını sağlamak zorundadır.

Mevzuatın yürürlük tarihi: Hayvansal menşeli tekstil olmayan parçalar içeren tekstil ürünlerine ilişkin 13 üncü madde 1/1/2016, diğer hükümler 25/4/2015 tarihinde yürürlüğe girmiştir

Tüketicinin Satın Alacağı Ayakkabıların Temel Unsurlarının Yapımında Kullanılan Malzemelerin Etiketlenmesine Dair Yönetmelik'e İlişkin Genel Bilgiler 

Mevzuatın Kapsamı: Yönetmelik tüketiciye perakende satış amacıyla sunulan tüm ayakkabı çeşitlerini kapsamaktadır. Kapsamda olan ayakkabı çeşitleri bunlarla sınırlı olmamak üzere Ek-3’teki listede sayılmıştır. Bununla birlikte, Yönetmeliğin kapsam maddesinde kapsam dışı ayakkabılar belirtilmiştir.

Temel güvenlik gerekleri: Piyasaya arz edilen ayakkabı çiftinin birinde veya her ikisinde baskı, yapıştırma, kabartma veya iliştirme yoluyla “ayakkabı yüzü”, “iç astar ve taban” ile “dış taban” parçalarını oluşturan ve ayakkabıların temel unsurlarının yapımında kullanılan malzemelere ilişkin bilgileri içeren etiketin bulundurulması zorunludur. Ayakkabı üzerine konulan şekil ve sembollerin anlamları hakkında tüketicilerin bilgilendirilmesini sağlamak amacı ile ayakkabıların satışa arz edildiği yerlerde tüketicilerce kolayca görülebilecek ve okunabilecek şekilde ve en az (297mm x 210mm) A4 boyutunda hazırlanmış bir poster veya tablo işyerinin uygun bir yerine asılır.

Mevzuatın gerektirdiği uygunluk değerlendirme prosedürü: Üretici, ayakkabının Yönetmelikte belirtildiği şekilde etiketlenmesinden ve etikette yer alan bilgilerin doğruluğundan sorumludur. Üreticiye ulaşılamadığı takdirde bu sorumluluk dağıtıcıya aittir. Dağıtıcı ayrıca, tüketicilerin bilgilendirmesine ilişkin bir poster veya tablo işyerinin uygun bir yerine asar.

Mevzuatın yürürlük tarihi: 25/4/2015