Gıda Ürünleri
Genel Gıda Ürün Grubuna İlişkin Genel Bilgiler
Mevzuatın Kapsamı:
- Gıda işletmeleri, üretimi, hijyeni, ambalajlanması, etiketlenmesi ve taşınması hakkında kurallar ile bunların uygulanmasına ilişkin usul ve esasları kapsar.
Temel güvenlik gerekleri:
- Fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik güvenlik gereksinimleri bulunmaktadır.
Mevzuatın gerektirdiği uygunluk işareti:
- Yok.
Mevzuatın gerektirdiği uygunluk değerlendirme prosedürü:
- Fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler ile uygunluk değerlendirilmektedir.
Mevzuatın yürürlük tarihi:
- Resmî Gazete Tarihi: 13.06.2010 Resmî Gazete Sayısı: 27610- Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda Ve Yem Kanunu (Kanun Numarası: 5996)
- Resmî Gazete Tarihi: 17.12.2011 Resmî Gazete Sayısı: 28145- Gıda İşletmelerinin Kayıt Ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik
- Resmî Gazete Tarihi: 17.12.2011 Resmî Gazete Sayısı: 28145- Gıda Hijyeni Yönetmeliği
- Resmî Gazete Tarihi: 04.06.2015 Resmî Gazete Sayısı: 29376- Hazır Ambalajlı Mamullerin Ağırlık Ve Hacim Esasına Göre Net Miktar Tespitine Dair Yönetmelik
- Resmî Gazete Tarihi: 10.07.2021 Resmî Gazete Sayısı: 31537- Ürünlerin Piyasa Gözetimi Ve Denetimine Dair Çerçeve Yönetmelik
- Resmî Gazete Tarihi: 26.01.2017 Resmî Gazete Sayısı: 29960- Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme Ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği
- Resmî Gazete Tarihi: 05.04.2018 Resmî Gazete Sayısı: 30382- Türk Gıda Kodeksi Gıda İle Temas Eden Madde Ve Malzemelere Dair Yönetmelik
- Resmi Gazete Tarihi:02.07.2021 Resmi Gazete Sayısı:31529- Bozulabilir Gıda Maddelerinin Taşımacılığında Kullanılacak Özel Ekipmanlar Hakkında Yönetmelik
- Resmî Gazete Tarihi: 25.12.2019 Resmî Gazete Sayısı: 30989- Türk Gıda Kodeksi Gıda İle Temas Eden Plastik Madde Ve Malzemeler Tebliği (Tebliğ No: 2019/44)
- Resmî Gazete Tarihi: 04.01.2012 Resmî Gazete Sayısı: 28163- Türk Gıda Kodeksi Gıdaların Ait Olduğu Partiyi Tanımlayan İşaretler Veya Numaralar Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2012/7)
- Resmî Gazete Tarihi: 29.12.2011 Resmî Gazete Sayısı: 28157- Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği
- Resmî Gazete Tarihi: 27.09.2021 Resmî Gazete Sayısı: 31611- Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği
- Resmî Gazete Tarihi: 29.12.2011 Resmî Gazete Sayısı: 28157- Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği
- Yurt İçinde Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünleri Nakilleri Hakkında Yönetmelik
Mevzuatın Kapsamı: Ülke içindeki sperma, ovum, embriyo, göçer hayvanlar hariç olmak üzere hayvansal ürünler ve canlı hayvan nakillerini, nakillerde kullanılacak belgeleri, hayvanların yüklenmesi, boşaltılması ve taşınmasını, hayvan alım ve satımlarını, hayvanların hastalıklı yerlerden geçirilmesini, hayvan nakil araçları ve hayvanla nakliyecilik yapanlar ile ilgili hususları, nakil araçlarının dezenfeksiyonunu, görevlilerin yükümlülüklerini, belgesiz ve tanımlanmamış hayvanların nakilleri ile nakillerle ilgili diğer işlemleri kapsar.
Temel güvenlik gerekleri: Sığır cinsi hayvanların il içi nakillerinde hayvan pasaportlarının, koyun ve keçi türü hayvanların il içi nakillerinde ise nakil belgesinin nakil esnasında hayvanların beraberinde bulundurulması zorunludur. İller arası sevklerinde, hayvanlar resmi veteriner hekimler tarafından muayene edilmekte ve gerekli kontrolleri yapılmakta, sağlıklı bulunan hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenmektedir. Veteriner sağlık raporlarına D tipi hologram yapıştırılmaktadır.
Mevzuatın gerektirdiği uygunluk işareti: Kesimhanede kesilen, 26/1/2017 tarihli ve 29960 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği kapsamında etiketlenen ve 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hayvansal Gıdaların Resmi Kontrollerine İlişkin Özel Kuralları Belirleyen Yönetmeliğe göre sağlık işareti uygulanan evcil tırnaklı hayvan karkaslarının (sığır, manda, bizon, koyun, keçi, deve, domuz, tek tırnaklı) nakilleri aşağıdaki şekilde yapılmaktadır.
a) Kesimhanelerde, evcil tırnaklı hayvanların bütün haldeki karkasları yarım veya çeyrek parçaya, yarım karkaslar ise en fazla üç parçaya ayrılabilir ve karkaslar bu şekilde sevk edilir.
b) Kesimhanelerden yapılacak il içi karkas nakillerinde, kesimhanede görevli resmî veteriner hekim tarafından düzenlenmiş ve örneği Bakanlıkça belirlenen kesim raporu bulundurulur.
c) Kesimhanelerden başka illere yapılacak karkas nakillerinde kesim raporu düzenlenmez, bu sevklerde kesimhanede görevli resmî veteriner hekim tarafından düzenlenen veteriner sağlık raporunun bulundurulması zorunludur. Veteriner sağlık raporlarına D tipi hologram yapıştırılmaktadır.
Mevzuatın gerektirdiği uygunluk değerlendirme prosedürü:
Mevzuatın yürürlük tarihi: Yurt İçinde Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünleri Nakilleri Hakkında Yönetmelik (17.12.2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete)
-Bozulabilir Gıda Maddelerinin Taşımacılığında Kullanılacak Özel Ekipmanlar Hakkında Yönetmelik
Mevzuatın Kapsamı: Bozulabilir gıdaların taşınması faaliyetinde yer alan taşımacıları, taşımacılık faaliyetinde kullanılacak özel ekipmanları, tüm kamu kurum ve kuruluşların bozulabilir gıda taşımacılık faaliyetlerini, ülkemiz sınırları içerisinde karayolları üzerinde yabancı plakalı taşıtlarla yapılan uluslararası taşımaları kapsar.
Temel güvenlik gerekleri: Uluslararası taşımacılıkta uygulanmakta olan kuralların yurtiçi taşımacılığında da uygulanması ile bozulabilir gıda taşımacılığında kullanılan ekipmanların ATP’ ye uygun hale getirilmesi ve böylelikle yurtiçi bozulabilir gıda taşımacılığında gıda güveliğinin sağlanmasıdır.
Mevzuatın gerektirdiği uygunluk işareti: Bozulabilir gıdaların taşınmasında kullanılan özel nakliye ekipmanlarında; bu Yönetmelikte belirtilen hususlar doğrultusunda ATP Uygunluk Belgesi veya Bozulabilir Gıda Taşıma Belgesi bulunması, ATP Anlaşmasında ve mevzuatta tanımlanan etiket ve işaretlerin kullanılması zorunludur.
Mevzuatın gerektirdiği uygunluk değerlendirme prosedürü: Yönetmelik ve ilgili Yönergede yer almaktadır.
ATP Kapsamındaki Ürün Grupları: Hızlı (derin) dondurulmuş, dondurulmuş ve soğutulmuş gıda maddeleri. "https://projectatp.uab.gov.tr/"
Mevzuatın yürürlük tarihi: 02.07.2021
-Türk Gıda Kodeksi Şeker Tebliği (2006/40)
Mevzuatın Kapsamı:Türk Gıda Kodeksi Şeker Tebliği (2006/40) Beyaz Şeker Kriteri.
Mevzuatın gerektirdiği uygunluk değerlendirme prosedürü: TS861 (26.06.2007) kontrol ve analiz parametreleri ile metotları
Mevzuatın yürürlük tarihi: 23.08.2006